Nachtegaallaan 19
2566JK Den Haag
Logopedie 070-3643794

Taalontwikkeling

Onder taalontwikkeling wordt verstaan: het begrijpen van de taal en het produceren van taal.

Het is van groot belang dat een achterstand in de taalontwikkeling al op jonge leeftijd onderkend wordt. Al bij kinderen van 2 jaar is het mogelijk te onderzoeken hoe de communicatie verloopt. Dit gebeurt door middel van spelen, observeren, gesprekken met de ouders en speciaal ontwikkelde tests voor taalbegrip, woordontwikkeling en zinsbouw.

Het afnemen van de verschillende testonderdelen gebeurt vaak gedurende meerdere behandelingen van 30 minuten. Omdat kinderen zich nog niet zo lang kunnen concentreren vind ik het vaak beter om de test niet in een keer af te nemen.

Voor jonge kinderen is er de Reynelltest. Door middel van spelen en het uitvoeren van opdrachtjes wordt gemeten in hoeverre het kind begrijpt wat er tegen hem gezegd wordt.

Voor de beoordeling van de taalproductie ( zinsbouw en de woordontwikkeling) wordt de Schlichtingtest gebruikt. Bij deze test is veel spelmateriaal aanwezig. Voor oudere kinderen ( vanaf vier jaar) wordt de Taaltest voor Alle Kinderen gebruikt. De test wordt afgenomen door middel van boekjes en het uitvoeren van opdrachten op de computer. Deze test meet zowel het taalbegrip als de taalproductie. Bovendien is er een normering voor kinderen die tweetalig zijn. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er een heel uitgebreide taaltest: de Taaltest Voor Kinderen.
« Terug naar vorige pagina

?>