Nachtegaallaan 19
2566JK Den Haag
Logopedie 070-3643794

Stotteren en broddelen

Zowel bij stotteren als bij broddelen is er sprake van het herhalen van klanken, woorden en zinsdelen. Het zijn echter wel heel verschillende dingen met heel diverse oorzaken.

Broddelen komt voor bij kinderen en volwassenen. Voor broddelen is er een in deze praktijk ontwikkelde broddeltest, waarin de specifieke broddelverschijnselen snel naar voren komen.

Deze verschijnselen lijken op stotteren maar hebben een andere oorzaak. Deze oorzaak is te vinden in het taalgebied in de hersenen.Daarom wordt er bij het diagnosticeren altijd een taaltest afgenomen en een test om de auditieve functies te meten.

Stotteren kan voorkomen bij jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. Onderzoek is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Bij jonge kinderen is dat: observeren, gesprekken voeren met de ouders en de directe omgeving, zoals b.v. de peuterleidster.

Bij oudere kinderen wordt het stotteren onderzocht door middel van gesprekken met het kind en opnamen die later geanalyseerd worden. Ik verzoek de ouders vragenlijsten in te vullen als aanvulling op de gesprekken die ik met het kind heb. Ook maak ik gebruik van een speciaal stotter screeningsinstrument om de ernst van het stotteren vast te stellen.

Met volwassenen heb ik gesprekken. Zij vullen speciale vragenlijsten in.

« Terug naar vorige pagina

?>